Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tendinţe în design interior

Amenajări /

Tendinţe în design interior
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Proiectele de amenajări interioare vor fi marcate în acest an de mai multe tendinţe dominante. Aces­tea presupun consolidarea unor tendinţe inovatoare manifes­tate până acum la scară mai mică, aducerea în prim-plan a unor elemente estetice şi funcţionale noi, precum şi depăşirea unor formule deja convenţionale.

    Potrivit Delta Studio, compania care se ocupă cu designul interior, tendinţele din acest an presupun, în special, un viraj de la neutru către intens. Astfel, tonurile pastelate lasă locul unor culori saturate. Texturile naturale, autentice, tind să se afirme în faţa texturilor artificiale. Se remarcă, totodată, şi o evoluţie de la minimalism către o abundenţă sofisticată şi un decorativism complex.

    Designerii ne mai spun că apetitul pentru formule scenografice este în creştere, astfel pe lângă elementele deja menţionate - decorativism, senzorialitate, intensitate - sunt integrate simultan referinţe variate: retro, vintage, artizanal, neo-clasic etc.

    O tendinţă de maximă actualitate este reprezentată de stilurile hibride. Alături de această tendinţă de configurare sofisticată a spaţiului se regăseşte, în plină ascensiune, apetenţa pentru natural în toate aspectele sale. Pe lângă explorarea şi integrarea calităţilor materialelor naturale, această tendinţa aduce şi o anumită simplificare a decorului spaţial.

    Deşi ar putea fi privită ca o contrapondere faţă de debordanţa decorativă amintită mai sus, această simplificare nu înseamnă nici minimalism, nici neutralitate. Dimpotrivă, intensitatea texturilor naturale sau folosirea scenografică a luminii conferă, la rândul lor, senzorialitate şi vibraţie puternică spaţiului.

    Culori şi nuanţe

    În ceea ce priveşte cromatica anului 2019, aici se regăsesc culori intense şi rafinate. Fie că vorbim de culori sobre sau joviale, aces­tea decorează deopotrivă spaţiul pereţilor şi suprafaţa mobilierului.

    Potrivit Delta Studio, culoarea anului 2019 - living coral - pune în lumină tocmai tendinţa generală către culori intense, vibrate, în legătură deopotrivă cu elemente naturale, dar şi cu un (sceno)grafism al spaţiului. Acesteia i se adaugă, ca preferenţie, tonuri sa­turate de roşu, verde sau albastru.

    Pastelurile nu sunt abandonate, însă vor fi adesea asociate unui mobilier cu o culoare puternică şi o textură vibrată, tactilă (catifeaua rămâne în actualitate).

    Pentru băi sau chiar bucătării, o tendinţă proaspătă este folosirea materialelor în tonuri intense de negru, spre exemplu accesorii în culoarea negru mat.

    În tendinţa de creare a unor compoziţii complexe, marcate de un deocrativism rafinat, se înscrie şi preferinţa pentru suprafeţe şi materiale cu o grafică complexă.

    Plăcile ceramice cu motive decorative regionale (inspirate în special din spaţiul mediteranean) rămân o alegere de actualitate. Alături de acestea, întâlnim şi motive Art-Deco sau geometrii abstracte în designul plăcilor ceramice sau al tapetului. Peretele asociat blatului de lucru în bucătărie rămâne un loc preferat pentru grafisme complexe.

    Combinaţiile de alb şi negru în amenajările interioare sunt o tendinţă în ascensiune. Ele se înscriu tot într-o abordare scenografică, creând ambiente abstracte, ce fac referire la un decor retro-modernist, la estetică suprarealistă sau la atmosfera filmelor alb-negru.

    Deşi referinţele Mid-Century (designul anilor "50) - mai ales ca piese de mobilier - rămân în continuare o caracteristică în design-ul interior, densitatea acestora este în scădere. Preferinţele se mută încet către designul anilor "70. Aceasta înseamnă tonuri calde, intense, texturi sofisticate, şi obiecte cu siluetă abstractă.

    Un alt stil din trecut pentru care se manifestă un interes crescut este stilul Memphis al anilor "80 - decor ludic, culori primare puternice şi combinaţii de forme ce amintesc de jocul Tetris. Rămâne încă o tendinţă emergentă, dar probabil vom vedea în viitor din ce în ce mai multe astfel de formule uzitate.

    O tendinţă generală în mobilier, legată atât de noile repere retro cât şi de evoluţia actuală a desig­nului, este ca liniile pieselor de mobilă devin mai moi şi din ce în ce mai multe folosesc elemente curbe.

    Accesorii şi accente "preţioase"

    În tendinţa de prelucrare complexă, minuţioasă a spaţiului, un loc deja revendicat, dar care va fi consolidat în 2019, îl ocupă integrarea unor accente fine în compoziţia spaţiului, în special în de­sig­nul mobilei. Cele mai frecvente astfel de elemente sunt accentele metalice, însă piatra sau sticla constituie o alegere din ce în ce mai des întâlnită.

    În materiale de elemente metalice, alama deţine locul principal, devansând categoric inoxul sau nichelul. Fie că vorbim de elemente de mobilier, accesorii pentru baie, corpuri de iluminat sau decoraţiuni, alama este o alegere sofisticată şi de actualitate. O întâlnim atât în finisaj mat cât şi lucios.

    Alături de alamă, accentele de cupru semi-lucios rămân o preferinţă, venind să sublinieze paleta de culori puternice folosită în ambientele contemporane.

    Nu în ultimul rând, în sprijinul apetenţei pentru abundenţa sofis­ticată, se afirmă combinaţiile de diferite metale, armonizate ca proporţie sau grad de luciu. Adeseori, aceste combinaţii includ obiecte vintage sau retro, integrate într-un decor complex.

    O notă sofistică şi preţioasă pot conferi şi accentele de piatră nobilă sau sticlă fină, întâlnite în obiecte de mobilier, corpuri de iluminat, accesorii, dar şi în suprafeţele placate cu mozaic.

    Totodată, peretele de accent "clasic" e înlocuit de suprafeţe placate cu plăci de piatră naturală sau reconstituită, care dau nobleţe spaţiului.

    Materiale, texturi, ambiante naturale

    Apetenţa generală pentru natural şi "naturaleţe" este în creştere, pe de o parte din motive estetice sau opţiuni pentru "eco-awarness". Pe de altă parte, aceasta este alimentată şi de dorinţa de a obţine spaţii cu caracter fără a recurge la artificii stilistice complexe.

    Această tendinţă se regăseşte atât în opţiunile clienţilor, cât şi în demersul producătorilor de a explora noi formule expresive pornind de la materialele naturale.

    Această tendinţă se regăseşte atât în opţiunile clienţilor, cât şi în demersul producătorilor de a explora noi formule expresive pornind de la materialele naturale.

    Materialele puse la lucru sunt lemnul, piatra naturală sau reconstituită sau ceramica aparentă - o secţiune mai mult de nişă, dar prezentă în trenduri. Pentru calităţile practice, plăcile ceramice cu textură de lemn sunt o opţiune larg raspândită. De asemeni, suprafeţele de mobilier sau zone ale pereţilor capătă finisajul betonului aparent, în dorinţa de a o obţine un efect puternic, printr-o textură "raw". Preferinţa pentru texturi naturale fruste, neprelucrate vine în sprijinul aceleiaşi intenţii de a obţine ambiente puternice.

    Deschiderea către lumina naturală, peisaje superbe sau jocul scenografic cu lumina zenitală exprimă o apetenţă pentru natural ce nu va ieşi probabil niciodată din tendinţe. Folosirea tonurilor de pământ pentru obţinerea unei atmosfere serene se găseşte în tendinţele recente.

    Interesul pentru sustenabilitate sau poate doar pentru natural aduce din ce mai mult în ambientele contemporane, ca accent sau parte a unui decor unitar, materiale precum iuta, hârtie sau lut.

    Plante decorative şi tapet cu motive vegetale

    Am ales să evidenţiem această categorie distinct faţă de cea precedentă deoarece plantele şi decoraţiunile cu motiv vegetal constituie un motiv hibrid, care se regăseşte atât în decorurile abundente stilistic, cât şi în cele ce ţintesc spre calmul natural.

    Astfel, în funcţie de tipologie, folosirea plantelor poate da complexitate unei scenografii spaţiale, poate constitui un accent abstract, sau poate îmbogăţi o paletă generală de materiale naturale folosite într-o compoziţie spaţială.

    Plantele inspiră, totodată modele sofisticate de tapet, care stilizează elemente vegetale - frunze, flori, tulpini - pentru a crea motive complexe.

    Am putea concluziona afirmând că anul 2019 va fi caracterizat de o "savoare a spaţiului", obţinută prin mijloace dintre cele mai variate. Densitatea sau intensitatea decorului pot fi considerate atribute majore ale amenajărilor interioare. Numeroase elemente stilistice, contemporane sau retro, sunt binevenite în compoziţia spaţiului, atât timp cât sunt integrate într-un mod sensibil.

    Indiferent de tendinţe, important este să regăsim confortul de care avem nevoie în fiecare cameră.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional